Bøker og scotch single malt

Navn: Asle Lien
Født: Stykkevis og delt
Oppvokst: Blant eventyr og fantasifigurer
Forbilde: Morfar, Arne Folkestad
Humor: Grensesprengende
Yrke: Fantasifigur
Hobby én : Eselsmugler på Kypros
Hobby to: samler av whisky single malt
Avskyr: realisme og optimisme
Elsker: Haruki Murakami og min kjære kone
Død: Dato foreløpig ikke bestemt, men det jobbes på spreng

Unnfanget på ukjent sted – født 09.06.1961 – to minutter før Michael J. Fox

Cormac McCarthy, kanskje vår største nålevende forfatter – selv om flere sikkert ville imøtegå meg på akkurat dette. Noen vil kanskje si, Brett Easton Ellis eller Haruki Murakami. De er store, alle tre!

Explore the books – explore the single malt – you’ll never regret, and you’ll never forget

Finnes det likhetstrekk mellom single malt whisky og skjønnlitteraturen

Du befinner deg nå hjemme hos meg, blant tusenvis av bøker og hundrevis av flasker med single malt! Veien er kort mellom et tilmålt whiskyglass med Glenfiddich 18 og julefortellingen om Oliver Twist

Markens grøde

Tittelen i seg selv, gir en klar forbindelse mellom nettopp den det skotske gullet og Knut Hamsuns, Markens Grøde. Om Isak Sellanraa og Macallan. Som en kuriositet kan nevnes at Mark Knopfler er inspirert av Hamsuns bok i låten «Telegraph Road»

«A long time ago came a man on a track, walking thirty miles with a sack on his back, and he put down his load where he thought it was the best, he made a home in the wilderness, he built a cabin and a winter store, and he ploughed up the ground by the cold lake shore

Anna Munch

Anna Munch

En av våre etablerte kvinnelige forfattere, Selma Lønning Aarø skriver i boken «Hennes løgnaktige ytre» om Anna Munchs lidenskapelige fascinasjon for Knut Hamsun! For øvrig en meget velskrevet bok, som grenser til en biografisk skildring!

Mysterier

Som tittelen sier, boken er full av mysterier. Noen av disse får vi aldri svar på. Hva har  Minutten gjort mot Marta Nagel, er ett eksempel på det ubesvarte. Hvorfor valgte han å drukne seg, og ikke drikke av giftglasset!

Knut Hamsun og politikken

Hamsuns sympati for Nazismen var nok mer knyttet til nasjonalromantikken enn til den politiske utøvelse. Hitler hadde uttalt at Norge skulle bli en del av det Stor-Tyske riket, noe som ganske sikkert «sjarmerte» den norske nobelprisvinneren.

Når det kom til Holocaust vet vi med sikkerhet at Knut Hamsun tok sterk avstand fra dette!

Sult, Pan og Victoria

Tre av bøkene som går inn i nyromantikkens tidsperiode. Skrevet i henholdsvis 1890, 1894 og 1898. Victoria av noen litteraturkritikere blitt beskrevet som tidenes kjærlighetsroman

Hamsuns forhold til Ibsen

Knut Hamsun beskrev Henrik Ibsen og hans yrke som dramatiker, i særdeles nedverdigende ordelag.

«Om jeg hamrer eller hamres, ligefuldt så skal der jamres», skrev Henrik Ibsen, før Knut Hamsun hamret løs på ham med all sin kraft. Hamsunbiograf Ingar Sletten Kolloen mener Hamsun var misunnelig og hatet Ibsen intenst, mens Hamsun-kjenner Bjørn Rudborg fra Skien tror han var ute etter oppmerksomhet.

Jan Kjærstad beveger verden

I boken Menneskets bølger, illustrerer forfatter, Jan Kjærstad, hvordan vi er påvirket av alt rundt oss. Som da Adolf Hitler banket på døren hos henne som skulle bli hans kunstnerlærerinne, hvor hun lukket opp for sent; for da hadde allerede det som skulle bli en av verdens verste despoter og diktatorer, forlatt døren han banket på. Hadde han ventet i kanskje et halvt minutt til, er det ikke sikkert vi hadde snakket om andre verdenskrig, overhodet.

Forfatternes eminente penn, gir leserne et opphold langt utenfor virkeligheten

Det å kunne reise ut av vårt eget univers, uten så mye som et eneste transportmiddel til hjelp, er en begunstigelse våre mange forfattere gir oss, når vi lever oss inn i litteraturens verden – òg deres forevigede ord!

Idé

Ideen kan komme når du minst aner det; på jobben, på cafeen, på kvelden, rett før du sovner! Det finnes ingen fysiske steder som setter begrensninger for dette. Selv om du befinner deg midt i ondskapen, som de mange konsentrasjonsleirene under krigen, kan ideen komme. Det er et hundretall bøker i dag et synlig bevis på!

Bearbeiding

Når ideen først har kommet, og det er denne du ønsker å bruke, må stoffet bearbeides; kanskje først og fremst i eget hode. Selv om (små) notater, for all del, er meget viktige. For man ønsker jo ikke å glemme!

Plott

Plottet er selve handlingen i boken, den som skal skape nysgjerrighet hos leseren. Den som skal ta leseren fremover i boken. Den som skal sette i gang svingninger i leserens egen fantasi.

Strukturering

For mange forfattere er det å strukturere stoffet, av høy prioritet; selv om det skal sies at flere forfattere strukturerer underveis. De litterære veiene til Rom er mange, og mangslungne!

Realisering og skriving

Realiseringsprosessen er den dagen du griper pennen fatt, om den er analog eller digital. De fleste forberedelsene er gjort, og det er nå opp til deg å få det ned på papiret. En slags kontrakt med leseren. Så er det viktig at det helt sikkert kan komme forgreninger av din etablerte idé underveis! Det ville være rart hvis det ikke gjorde det.

Nyhetsbrev høres ut som noe flotte saker – jeg får se!

Velkommen til oss

UKEDAGER

1000 – 1400

LØRDAG OG SØNDAG

1400 – 1800

KONTAKTOPPLYSNINGER

TELEFON

+47 993 16 248

ADRESSE

Kongsdeleveien 4
N-3475 SÆTRE